Dan bijelih traka

Dana 18.6.2021. godine, s početkom u 18:30 u kino Valli Pula otvorena je Izložba fotografija ručnih satova pronađenih u masovnim grobnicama u Prijedoru i okolini, pod nazivom “Kad je vrijeme stalo” autora dr. Muje Begića povodom obilježavanja “Dana bijelih traka”.

Otvorenju Izložbe prisustvovali su imam pulski Omer ef. Omanović i predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Pula, h. Gazi Deari.

dr. Mujo Begić je učestvovao u ekshumaciji nekoliko desetina masovnih grobnica u Prijedoru i okolini, te je kazao da je najveći broj satova pronađen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, tijekom ekshumacija, obdukcija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava.

“Želimo pokazati da ‘vrijeme nije stalo’, da naše pamćenje i sjećanje na ubijene žrtve nisu prestale živjeti u trenutku njihovog ubijanja” istaknuo je.

dr. Begić je pojasnio da satovi simboliziraju trenutak smrti žrtve, jer je većina satova stala u trenutku njihovog ubojstva.

“Imali smo slučajeva da su satovi ponovo počeli raditi kad smo ih ‘protresli’, što je bio i naš motiv da izložbom poručimo da vrijeme za žrtve ne može stati i da nemamo pravo zaboraviti na njih”, naglasio je dr. Begić.

“Pronalazak svake nove žrtve daje nam motivaciju da njihovim porodicama bar možemo ponuditi posmrtne ostatke”, istaknuo je Begić te dodao da svi oni koji rade na poslovima ekshumacije ne mogu potpuno isključiti emocije i da se često vežu za porodice žrtava, ali i za same žrtve.

“Naša poruka je da nikada više ne pronalazimo satove u masovnim grobnicama koji su svjedoci zločina i genocida u BiH”, poručio je dr. Begić.

Za sve interesirane Izložba “Kad je vrijeme stalo”, bit će izložena sedam dana u kino Valli Pula.

Molimo Allaha, dž.š., da dušama žrtava podari lijepi džennet, a bližnjim preživjelima da podari lijepi sabur.

 Amin

Categories: