Reisu-l-ulema Republike Sjeverne Makedonije hfz. mr. sc. Šaćir ef. Fetahu u posjeti MIZ Pula

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Republike Sjeverne Makedonije mr. Šaćir ef. Fetahu je 26.9.2021./19. safera1443. H.g. boravio u Medžlisu Islamske zajednice Pula zajedno s muftijom IZ u Hrvatskoj akademikom Aziz ef. Hasanovićem, zamjenikom muftije mag. Mevludi ef. Arslanijem, tajnikom Mešihata i predsjednikom Izvršnog Odbora MIZ-e Zagreb mr. Nermin ef. Botonjićem, Veleposlanikom Republike Sjeverne Makedonije Nj. E. g. Milaim Fetai, te dvojicom muftija s područja Republike Sjeverne Makedonije, Muftije Gostivara i Struge.

Tog dana prije podne namaza su obišli zemljište budućeg Islamskog Centra Pula gdje su Muftija akademik Hasanović, glavni imam MIZ Pula Esad ef. Jukan, predsjednik IO-a Pula h. Gazi Deari, te članovi IO-a MIZ Pula upoznali reisu-l-ulemu o projektu Islamskog Kulturnog centra Pula, te ga informirali sastanjem vjerskog života i djelovanja muslimana Pule i okolice.

Nakon klanjanja podne namaza u mesdžidu MIZ-e Pula, Reisul-ulema je održao prigodno predavanje povodom buduće izgradnje IKC-a Pula, te iskazao, svekoliku potporu, oduševljenje i zadovoljstvo na velikim projektima Islamske Zajednice u Hrvatskoj poput ovoga pulskoga. 

Poslijepodnevskom predavanju prisustvovali su imami s područja Istre, glavni imam MIZ Labin Hazim ef. Bećirović, glavni imam MIZ Poreč Ismet ef. Ibiši i glavni imam MIZ Umag Elvedin ef. Posavljak zajedno sa svojim predsjednicima i članovima Izvršnih Odbora.

Reisu-l-ulema je na predavanju istaknuo da ono što je primarno u Islamskoj zajednici jeste da ima napredak i rast, a to znači da ima života u Zajednici, te da se vjera prenosi s generacije na generaciju. Vjera je predaja koju je Božiji Poslanik, Muhammed, a.s., prenio na generaciju ashaba, a oni dalje i to traje do danas. Emanet vjere  se prenosi iz generacije u generaciju i imate taj pulski emanet. Zajednice će biti ako bude podučavanja vjeriislamu i ako prenosimo vjeru s generacije na generaciju, poručio je Reisu-l-ulema Republike Sjeverne Makedonije. 

Ovom prilikom glavni imam Esad ef. Jukan uručio je poklon ispred MIZ-e Pula reisu-l-ulemi Šaćir ef. Fetahu,te se u ime pulskog džemata zahvalio na zijaretuMedžlisu Islamske Zajednice Pula. 

Molimo Svevišnjeg, Allaha, dž.š., da nagradi Reisu-l-ulemu Islamske zajednice Republike Sjeverne Makedonije mr. Šaćir ef. Fetahu, na posjeti MedžlisuIslamske zajednice Pula, te da njemu i  njegovim suradnicima podari mnogo zdravlja i plodonosnoga na putu vjere islama. Amin

mr. sc. Omer ef. Omanović

Categories: