Delegacija Mešihata posjetila Islamsku zajednicu u Sjevernoj Makedoniji

Delegacija Mešihata predvođena muftijom akademikom Aziz ef. Hasanovićem boravila je u službenoj posjeti Islamskoj zajednici u Sjevernoj Makedoniji protekle srijede i četvrtka. Domaćin delegaciji bio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Sjevernoj Makedoniji hafiz Šaćir Fetai sa svojim suradnicima. Službena posjeta započela je sastankom u Rijasetu Islamske zajednice u Sjevernoj Makedoniji gdje su muftija i reisu-l-ulema razgovarali o mogućnostima jačanja suradnje. Istaknuli su značaj povezivanja i zajedništva kako bi se zajednički projekti efikasnije mogli realizirati. Ocijenili su dosadašnju suradnju iznimno dobrom te će na temelju iste nastaviti graditi odnose kroz zajedničke projekte. Muftija je istaknuo da u Islamskoj zajednici u Hrvatskoj veliki broj muslimana s područja Sjeverne Makedonije aktivno sudjeluje u radu Zajednice te da su iznimno vrijedni njeni članovi. Nakon održanog sastanka, muftija akademik Aziz ef. Hasanović se susreo sa svim muftijama iz Sjeverne Makedonije koji su za ovu prigodu došli u Skoplje. Reisu-l-ulema hafiz Šaćir Fetai je predstavio muftije i muftijstva te glavne programe koji se provode. Muftija se zahvalio na ukazanoj časti i prilici da se susretne s muftijama.

Upriličen sastanak s prestavnicima Foruma Bošnjaka i posjet džematu u Batinci

Brojne udruge i političke stranke okupljene su u Forum Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji. U organizaciji reisu-l-uleme hafiza Šaćira Fetaija upriličen je susret s predstavnicima Foruma Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji. Istaknuli su vrlo dobru suradnju s Islamskom zajednicom. Upoznali su muftiju s izazovima s kojima se susreću u radu i djelovanju, te s planovima za razvoj daljnjih aktivnosti u cilju očuvanja identiteta, jezika i kulture. Prvi dan posjeta završen je obilaskom džemata Batinci gdje se muftija obratio prisutnim vjernicima nakon jacije namaza.

Posjet Medresi Isa-beg i Fakultetu Islamskih nauka u Skoplju

Drugog dana posjeta muftija je s delegacijom posjetio Medresu “Isa-beg” i Fakultet Islamskih nauka u Skoplju gdje se ovom prilikom susreo s direktorom medrese i suradnicima te s dekanom Fakulteta. Upoznali su muftiju s radom i programom Medrese i Fakulteta. Nedavno je zgrada Medrese obnovljena, kao i Učenički dom te restoran kako bi se učenicima pružili što bolji uvjeti za učenje. Muftija je pohvalio rad Medrese i Fakulteta te je dogovoren razvoj suradnje na polju odgoja i obrazovanja.

Susret s veleposlanicom Republike Hrvatske u Skoplju te s predsjednikom Parlamenta Republike Sjeverne Makedonije

Nakon posjeta Medresi i Fakultetu, muftija akademik Aziz ef. Hasanović je posjetio veleposlanicu Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji Nj. E. gđu Nives Tiganj koju je upoznao s programom posjeta i mogućnostima razvoja suradnje i razmjene iskustava na polju pozicioniranja vjerskih zajednica. Nakon susreta s veleposlanicom, muftija se susreo s predsjednikom Parlamenta Republike Sjeverne Makedonije g. Talatom Džaferijem s kojim je razgovarao o mogućnostima razmjene iskustava u polju rješavanja pitanja pozicije vjerske zajendice u društvu te odnose s vladom. Podijelio je iskustva koja postoje u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Hrvatskoj u odnosima s Vladom RH temeljem posebnog Ugovora i Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica. G. Džaferi se zahvalio na posjetu i na mogućnosti razmjene iskustava te je dogovoreno da se u narednom razdoblju iskoristi svaka mogućnost za razvoj suradnje. Muftija se zahvalio g. Džaferiju na prijemu te reisu-l-ulemi hafizu Šaćiru Fetaiju na organiziranim sastancima i bogatom programu. Zaključili su da je put otvaranja Zajednice prema društvu i kvalitetnim projektima najbolji za podizanje kvalitete vjerskog života u svakoj sredini te da se na tom polju mora jačati suradnja i razumijevanje za dobrobit i Zajednice i društva u kojem djeluje.

Posjeta Institutu za albansko kulturno i povijesno naslijeđe

Delegacija je posjetila i Institut za albansko kulturno i povijesno naslijeđe koji se bavi istraživanjem vjere, književnosti, jezika, kulture i povijesti Albanaca u Sjevernoj Makedoniji i šire. Posebni odjeli bave se i proučavanjem Holokausta i genocida uopće, pa su tako predstavili i program proučavanja genocida u Srebrenici. Zaključeno je da se s Institutom započne razvoj zajedničkih projekata i povezivanja s drugim ustanovama koje se bave sličnim istraživanjima.

Posjeta je zaključena posjetom Siničani džamije pored Tetova gdje se muftija prigodno obratio vjernicima nakon čega je nastavljeno druženje s džematlijama.

Categories: