Donatorsko večer/iftar

U subotu, 9. travnja 2022./8. ramazana 1443. h.g. je u Medžlisu Islamske zajednice Pula, u prostorijama hotela Park Plaza Histria Pula održana svečanost donatorske večeri za Islamski centar Pula.

U Medžlis Islamske zajednice Pula su na podne namaz stigli zamjenik Muftije IZ u Hrvatskoj i ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmed Smajlovića u Zagrebu, mag. arab. Mevludi ef. Arslani, te zamjenik Muftije IZ u Sloveniji, Nazif ef. Topuz.  

Zamjenici muftija su se nakon proučene muške, a zatim i ženske mukabele obratili prigodnim riječima podrške i željama za napredak u učenju, proučavanju i življenju prema Kur’anu i sunnetu Muhammeda, ‘alejhis selam. 

U prediftarsko vrijeme, započela je svečanost uvodnim učenjem Kur’ana Omer ef. Omanovića.  

Moderator svečanosti, Nermina Mezulić prof.,  je prisutnima izrazila riječi dobrodošlice, te prisutne uvela u ovu hvale vrijednu manifestaciju. 

Riječi dobrodošlice ispred MIZ Pula uputio je glavni imam Esad ef. Jukan, istaknuvši velikom blagodati življenja i djelovanja u vjeri, te naglasivši što većeg uključivanja u ovaj veliki projekat gradnje Islamskog centra Pula.

Ispred grada Pule toplim i riječima podrške obratila se zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić. 

Ispred kabineta reisu-l-uleme Bosne i Hercegovine, prisutnima se obratio zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes Ljevaković istaknuvši zadovoljstvo općim stanjem i razvojem Islamske zajednice u Hrvatskoj i na ovim prostorima, posebno imajući u vidu vrlo kvalitetne infrastrukturne projekte koji su izgrađeni i koji se grade. 

Islamska zajednica u Hrvatskoj, na čelu s muftijom, mešihatom i Saborom Islamske zajednice, zaista je uložila ogromne napore za postizanje ovog nivoa infrastrukture i rada s džematima,  rekao je zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH, dr. Enes-ef. Ljevaković.

Prediftarsko vrijeme je okrunisano nadahnutim i emotivnom govorom Muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj akademika Aziz ef. Hasanovića. 

Muftija je istaknuo da je Islamska zajednica u Hrvatskoj svakim danom vakufskom ostavštinom i nasljeđem sve naprednija, na što ukazuje i ovaj večerašnji donatorski iftar na kojem je prisutan veliki broj vakifa, osoba koje se žele ugraditi u Islamski centar Pula, a zarad nasljeđa budućim naraštajima juga Istre.  

Muftija akademik Hasanović je dodijelio zlatne vakufname za svakog koji sudjeluje u visini 10.000 eura i više. Zasad su trojica zlatnih pulskih vakifa džematlija: Mujo Omanović, h. Halil Jukan i h. Gazi Deari. 

Završio je Muftija akademik Hasanović riječima svesrdne dove da muslimani Hrvatske što prije dožive blagodati Islamskog centra Pula koji će olakšati sve segmente vjersko prosvjetnog djelovanja.

Nakon klanjanja akšam namaza, uslijedila je aukcija, a sav prihod od prodaje ide za kupnju zemljišta i izgradnju Islamskog centra Pula. 

Donatorska večer je nakon klanjanja jacije i teravih namaza završila kasno u noć kroz zajedničko druženje i ugodan razgovor.

Brojnosti sudionika donatorske večeri je dostigla 178 ljudi, zahvaljujući pulskim džematlijama, ali i džematlijama Istre i Rijeke koji su se organizirali i došli zajedno s glavnim imamima MIZ Rijeka Hidajet ef. Hasanovićem i glavnim imamom MIZ Poreč Ismet ef. Ispred udrIbišijem, zajedno sa svojim predsjednicima Izvršnih odbora medžlisa, MIZ Zagreb mr. sc. Nermin ef. Botonjić, MIZ Rijeka Samir Ilijazi i MIZ Poreč Dževdet Aziri. 

Također manifestaciji je prisustvovao i dr. Aldin Dugonjić, izvršni direktor Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj, Edina Mešić tajnica Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj, te muallime iz Mešihata Islamske zajednice Slovenije na čelu sa kordinatoricom za brak I porodicu Mešijata Islamske zajednica u Sloveniji muallimom Izudinom Karišik.

Naravno, velika zasluga pripada muallimama MIZ Pula, m. Sadžidi Jukan i m. Mineli Omanović, te imamu Ammar ef. Đikiću koji su svesrdno uložili veliki trud kako bi prepuna dvorana Park Plaza Histria Pula bila slika i prilika pokazujući primjer pulskih džematlija efektivnim i korisnim za budući Islamski centar Pula. 

Molimo Gospodara, Allaha, dž. š., da nas pomogne na putu izgradnje Islamskog centra Pula i da sve one koji su se ugradili svojim prilozima nagradi nagradom koja je obećana za iskrene vjernike.

Omer ef. Omanović

Categories: