Obilježena noć Bedra

Muslimani u Puli su 17. noć Ramazana obilježili Lejletul-Bedr, noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka i povijesti islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu. Prigodni program koji se sastojao od učenja ilahija, recitiranja tekstova polaznika mektebske nastave, zikra, predavanja tradicionalno završava pred sehur jer muslimani u Puli mubarek noći provode učeći Kur’an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr – često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana 624. godine dogodila se prva bitka u povijesti islama. Muslimana je u toj povijesnoj bitci bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1300 iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje.

Bitka na Bedru je inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

”Svaka generacija ima neki svoj Bedr, uključujući i važne poslove u zajednici koje treba riješiti na kvalitetan način, ulažući maksimalne napore, kao što su borci na Bedru uložili maksimalne napore da odbrane svoje živote. Da odbrane svoje pravo na postojanje, na slobodu vjere, na život, imovinu. Svaka generacija mora maksimalno uložiti trud u zaštiti svoje zajednice, u napretku, prosperitetu. Bedr muslimana Pule jeste očuvanje svoje vjere na ovim područjima i izgradnja Islamskog centra u Puli”, istako je glavni imam Esad ef. Jukan prilikom predavanja.

Categories: