Obilježena noć Lejletu-l-kadr

Muslimani u Puli, u punom mesdžidu u Puli, prigodnim programom obilježili su 27 noć mjeseca ramazana 1443 h.g. jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr, najodabraniju noć u godini, koja je, prema islamskom učenju, vrednija od tisuću mjeseci. Većina vjernika noći provodi u molitvama i stalnom boravku u džamiji i ibadetu slijedeći primjer posljednjeg božijeg poslanika Muhammeda, s. a. w. s., koji je i sam tako provodio posljednju trećinu ramazana.

Hadisi poslanika Muhammeda, s. a. w. s., jasno ukazuju na to da je noć Lejletu-l-kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke. Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur’ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr: “Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr, a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci, meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (El-Kadr 1-5)

Tokom programa dodijeljene su diplome o zavrsenom tečaju poznavanja kur’anskog pisama (sufare) za tri najstarije polaznice naše škole. Svoje diplome sazluženo su dobile: hadžinica Saliha Alkaz, Sedika Nesimi i Naila Šeperović. Sve polaznice su tečaj završile kod naše muallime Sadžide Jukan.

Prilikom svog obraćanja glavni imam Esad ef Jukan naglasio je blagodati noći Kadra, zahvalio cijelom džematu na aganžmanu tokom mjeseca Ramazana na prikupljanju novčanih sredstava za Islamski centar u Puli.

Poslije programa klanjan zajednički noćni namaz. Druženje sa dovama, zikrom, učenjem kur’ana nastavljeno do sehura.

Categories: