Bajram namaz u Medžlisu Pula

Ramazanski bajram u Medžlisu Islamske zajednice PulaU ponedjeljak, 2.5.2022. god., nakon dvije godine epidemioloških mjera, ramazanski bajram okupio je veliki broj vjernika iz Pule i okolice u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Pula.Blizu tisuću vjernika, okupilo se u prostorijama Medžlisa Pula, koje su bile premale da prime sve vjernike, te je veći dio vjernika Bajram-namaz klanjao u dvorištu Medžlisa.

Nakon klanjanja sabah namaza, kojeg je predvodio Omer ef. Omanović proučena je sura Jasin i hatma dova muške i ženske ramazanske mukabele pred duše vakifa Medžlisa islamske zajednice Pula. Također, Omer ef. pročitao je bajramsku poruku muftije Islamske zajednice u Hrvatskoj akademika Aziz ef. Hasanovića. Nakon toga uslijedilo je klanjanje Bajram-namaza, kojeg je predvodio glavni imam Esad ef. Jukan. U bajramskoj hutbi Esad ef. Jukan podijelio je veselje i radost s vjernicima zbog isplate treće rate za zemljište Islamskog centra Pula, te je naglasio daje ostala još jedna rata za isplatu, te kako se svi moramo potruditi da to riješimo i u potpunosti isplatimo zemljište.Bajramski program uljepšao je i Ammar ef. Đikić učenjem ilahija i kasida.Nakon Bajram-namaza, vjernici su u dvorištu Medžlisa Islamske zajednice Pula mogli kupiti bajramske paketiće za djecu, bukete cvijeća i kolače u organizaciji ZirataPula, a sav prihod od prodaje uplaćen je za zemljište Islamskog centra Pula.

Drugi dan ramazanskog bajrama obilježen je Danom šehida u prostorijama MIZ Pula. Tim povodom, prije akšam namaza proučeni su sura Jasin i kelimei tevhid, gdje su se prisutni prisjetili svih šehida koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu u odbrani Hrvatske. Molimo Allaha, dž. š., da nam ukabuli sve naše ramazanske ibadete, te da nastavimo živjeti i nakon ramazana vjeru islam u punini, kako bismo bili bolji, čvršći i prosperitetniji vjernici… Amin

m. Minela OMANOVIĆ

Categories: