Svečano otvorenje Islamskog centra u Sisku

Džamija i Islamski kulturni centar u Sisku svečano su otvoreni u prisustvu najviših državnih i vjerskih lidera Hrvatske, BiH i Turske. Džamiju je otvorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Svečanosti otvaranja prisustvovale su hiljade vjernika.

Svečanosti su prisustvovale i mnogobrojne džematlije iz Pule na čelu sa gl. imamom Esad ef. Jukanom, muallimama Sadžidom Jukan i m. Minelom Omanović, kao i džematlije i imami iz drugih džemata. Džamija u Sisku plod je višegeneracijske i višedecenijske želje muslimana sisačkog džemata, a prvi spomen inicijative izgradnje džamije spominje se u dokumentima i arhivi džemata Sisak od 1967. godine, nakon osnivanja tadašnjeg Odbora Islamske zajednice u Sisku. Nakon kupovine prostora za potrebe džemata 1974. godine, džematski život odvijao se u dvospratnoj kući koja je prenamjenjena za potrebe mesdžida, mektepske učionice i sjedište Medžlisa Sisak u Petrinjskoj 64. Pokretanje pitanja potrebe izgradnje džamije u Sisku kroz konkretne korake inicirao je rahm.Fuad ef. Karaga, dugogodišnji sisački glavni imam koji je o tom važnom pitanju za muslimane ostvario kvalitetnu korespodenciju sa nadležnim službama grada Siska.

Nakon dolaska Alem ef. Crnkića, sadašnjeg glavnog imama MIZ Sisak od 2003. godine, Izvršni odbor MIZ Sisak se aktivno i intenzivno bavio ovim pitanjem, a ključne godine su 2006. godina kada je kupljeno zemljište odnosno parcela na kojoj je izgrađena džamija i Islamski kulturni centar, 2014. godina u kojoj su riješeni imovinsko-pravni odnosi sa R Hrvatskom, 2016. godina u kojoj je ishođena građevinska dozvola i 2017. godina u kojoj su započeti građevinski radovi. Period priprema, razgovora i ishođenja dokumentacije obilježio je mandate nekoliko predsjednika Izvršnih odbora Medžlisa Sisak,
dr.Hašima Smlatića i h.Abdurahmana Harčevića, a najveći operativni posao posebno u periodu koordiniranja i vođenja poslova izgradnje predvodio je Edin Safić, sadašnji predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa. Posebno je značajna uloga voditelja projekta izgradnje IKC-a Sisak ispred Mešihata IZ-e u Hrvatskoj, dipl.ing.Irhada Meheljića u svojstvu konzaltinga ali i vođenja cjelokupnog procesa izgradnje kroz korespodenciju sa svim akterima i sudionicama u izgradnji. Proteklih 16 godina se operativno vodio cjelokupan administrativno-tehnički proces ishođenja dokumentacije, odabira idejnog rješenja, a posljednjih 5 godina period građevinskih radova. Najveći doprinos i pomoć u izgradnji džamije i Islamskog centra dala je TIKA- turska agencija za suradnju i koordinaciju te je dolazak i otvaranje džamije i Islamskog centra od strane predsjednika R Turske čast i izraz zahvalnosti narodu R Turske za bratsku podršku. Nakon zahvalnosti Gospodaru Milostivom što nam omogućuje da budemo svjedoci i pomagači izgradnje Njemu najdražih mjesta na zemlji, ljudska zahvalnost i dova za sve dobrotvore i vakife koji su se ugradili u temelje džamije u Sisku.

Categories: