Predstavljen projekt Islamskog kulturnog centra u Puli

U srijedu, 2.6.2021., u Domu hrvatskih branitelja Pula, s početkom u 19 sati, upriličeno je predstavljanje idejnih rješenja za budući Islamski kulturni centar Pula, prispjelih temeljem pozivnog natječaja. Od ukupno četiri pristigla rada, odlukom Povjerenstva za odabir najboljeg idejnog rješenja, prvo mjesto osvojili su predstavnici arhitektonskog ureda Qubico Collective d.o.o. iz Zagreba autori arhitektonskog rješenja su Tin Kavurić. Dipl.ing.arh i Siniša Blaženka, dipl.ing.arh. Pored prvonagrađenih, svoja idejna rješenja dostavili su i arhitekti iz Pule, Zagreba i Ljubljane što je dalo i međunarodni štih cijelom procesu. Temeljna ideja i zadatak je bio ponuditi rješenje koje će zadovoljiti prije svega funkcionalne, a potom i značajke kulturnog i povijesnog naslijeđa podneblja u kojem će se centar graditi. Predstavljanje pristiglih radova organizirano je u cilju transparentnosti cijelog procesa imajući u vidu zanimanje šire javnosti za ovaj projekt. Islamska zajednica u Hrvatskoj predana je razvoju multikulturalnosti i bogatstva različitosti uz poštivanje tradicije i kulture mjesta gdje se objekti grade kako bi isti bili mjesto susreta, dijaloga, upoznavanja i razumijevanja za dobrobit svih građana što je krasilo i krasi mnoge gradove u Hrvatskoj pa tako i u Puli.

Na samom predstavljanju prisustvovala je novoizabrana zamjenica gradonačelnika Pule dr. Ivona Močenić,  predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici političkih stranaka, predstavnici nacionalnih manjina, veliki broj arhitekata te predstavnici Islamske zajednice na čelu sa muftijom akedemikom Aziz ef. Hasanovićem.

Muftija Aziz Hasanović, čelna osoba islamske zajednice u Hrvatskoj uvodno je čestitao novoizabranim vijećnicima grada Pule te kazao da je struka je rekla je svoje te je on to i prihvatio.

– Svi islamski kulturni centri u Hrvatskoj 100 posto se uklapaju u lokalne urbanističke planove, te su kao takvi velik doprinos lokalnoj arhitekturi, poput džamije u Rijeci. Mi spajamo istok i zapad, želimo biti most suradnje. Primjerice, u Zagrebu 40 posto djece u našem vrtiću nisu muslimani. Naglašavam da je Hrvatska jedina zemlja iz koje nitko od muslimana nije išao na poznata svjetska ratišta. Protiv smo svakog oblika radikalizma. Ovdje neće biti Beč, Pula će disati svojom multikulturalnošću, zaključio je Muftija Aziz Hasanović.

Zamjenica gradonačelnika Pule dr. Ivona Močenić je prenijela poruku novoizabranog gradonačelnika Pule dr. Filip Zoričića te dala podršku izgradnji Islamskog kulturnog centra u Puli.

Građevinska parcela Islamskog kulturnog centra, predviđena Generalnim urbanističkim planom grada Pule, nalazi se u samom centru grada udaljena od pulskog amfiteatra 1700 metara. Oblik planirane građevne čestice kompaktan je te gotovo u potpunosti kvadratnog oblika veličine 16 700 m2.

Bruto razvijena površina Islamskog centra je 3.500 m2 u potpunosti natkrivenog prostora. Islamski kulturni centar organiziran je kao dvije zasebne zgrade – prostor kulturnog centra i prostor dječjeg vrtića sa stambenim prostorom u višim etažama. Prostor Centra je organiziran kroz dvije glavne etaže – prizemlje i kat, te podrum u kojem su smješteni servisni prostori i garaža. Izgradnjom Islamskog kulturnog centra dobiva se zatvoreni prostor u kojem je moguće obavljati sve potrebe neovisno o vanjskim čimbenicima.

Islamski kulturni centar će krasiti zanimljiva arhitektura koji će se svojim modernim oblikom uklopiti u cjelokupni objekat. Za potrebe Islamskog kulturnog centra u podzemnoj etaži su osigurana parking mjesta kako bi se nesmetano omogućio dolazak vjernika na molitvu a ujedno i rad cijelog Islamskog kulturnog centra.

Građani i svi zainteresirani imat će priliku vidjeti radove koji će u Domu hrvatskih branitelja biti izloženi sedam dana nakon službenog predstavljanja.

Categories: